PLITVIČKA JEZERA

Nacionalni Park Plitvička jezera nalazi se na području Ličke regije, na južnim obroncima planine Mala Kapela, 140km od Zagreba. To je najljepši i najposjećeniji Nacionalni Park u Hrvatskoj.
Zauzima prostor planinske regije gdje se nalazi 16 jezera modrozelene boje. Voda dolazi iz više manjih izvora i potočića, a sva jezera su međusobno spojena i stepenasto se prelijevaju i silaze jedno u drugo.
Područje je proglašeno Nacionalnim Parkom 4. travnja 1949. i tada su i uvedena stroga pravila zaštite. Park je uvršten i na UNESCO-vu Listu svjetske prirodne baštine 1979. zbog “izvanredne prirodne ljepote i neometanog stvaranja sedrenih barijera kroz kemijske i biološke procese”. Danas su Plitvice simbol Hrvatske kao turističke destinacije, a u 2014. godini rekordan broj posjetitelja je zabilježen, čak 1,18 milijuna posjetitelja.
Razgled Plitvica je kružno organiziran i ne zahtjeva dobru tjelesnu kondiciju. Većinu puta se prolazi u laganoj šetnji po označenim stazama uz vodu. Razgled također uključuje i vožnju ekološki prihvatljivim vlakićem ( kroz strmije dijelove puta ) i vožnju brodom preko najvećeg jezera Kozjak. Vožnja brodom traje otprilike pola sata i vozi po rasporedu kao i vlakić, otprilike svakih 20-ak minuta. Također, u samom parku se nalaze i restorani i kafići, gdje se možete odmoriti i osvježiti, uživajući u ljepoti prirode i miru daleko od gradske vreve…

Close Menu